Waarom moet je goed voor je gebit zorgen?

 Waarom moet je goed voor je gebit zorgen?

We weten allemaal dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen en je gebit moet onderhouden. Niet teveel suiker moet nuttigen, geen blikjes moet openmaken met je tanden en nog meer van dat soort dingen. Maar waarom? Waarom is je gebit zo belangrijk?

Waarom is je gebit zo belangrijk?

Je gebit is de poort naar de rest van je lijf. Dat klinkt vreemd, maar het is echt waar. Het gaat dan niet alleen om je tanden, maar ook om de rest van je mond. Je tong, je tandvlees en de slijmvliezen in je mond zijn minstens zo belangrijk. En hier is waarom:

Tanden en kiezen

Je tanden en kiezen zijn belangrijk voor, nogal obvious, het kauwen van je voedsel. Maar er is meer. Je wilt dat je tanden en kiezen goed schoon en heel zijn zodat ze beter werken. Ook kunnen vieze tanden en kiezen zorgen voor een nare smaak in je mond en een slechte adem. Dat is nu niet direct de indruk die je wilt maken, toch? Om je tanden en kiezen goed schoon te houden kun je het best (minimaal) twee keer per dag poetsen met een goede (elektrische) tandenborstel en goede tandpasta. Ook is het belangrijk om de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld GUM picks. Deze tandenstokers zijn er in verschillende maten voor de verschillende ruimtes tussen jouw tanden en kiezen. Ook twee bezoeken aan de tandarts en de mondhygiëniste per jaar zijn belangrijk. Je tandarts kan dan direct zien of er gaatjes ontstaan en de mondhygiëniste kan je adviezen geven over het schoonhouden van je gebit. Ook kan zij eventuele tandplak verwijderen.

Tong

Steek je tong eens uit? Zie je een witte waas? Dan is je tong niet helemaal schoon. Je kunt een speciale tongschraper gebruiken om de waas van je tong te verwijderen. Dat is éven wennen, maar je zult het verschil al snel merken. Je tong is immers precies dat deel van je lichaam waar je mee proeft en dus kan zo’n waas niet alleen zorgen voor een slechte adem, het kan ook zorgen dat je minder goed proef en zelfs dat voedsel anders gaat smaken.

Tandvlees

Heb jij er ook zo’n hekel aan als de tandarts of de mondhygiëniste in je tandvlees zit te poeren met dat nare haakje? Dat kun je voorkomen door zelf goed voor je tandvlees te zorgen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat er geen etensresten tussen je tanden blijven zitten en je tandvlees, zachtjes, mee te borstelen bij iedere poetsbeurt. Je mond, na het poetsen, spoelen met een mondspoelmiddel is ook een goed idee. Je verwijdert dan alle, door het poetsen, losgeraakte etensresten grondig.

Slijmvliezen

Je slijmvliezen zitten aan de binnenkant van je mond en deze zorgen ervoor dat je mond vochtig blijft. Heb je weleens met je mond open geslapen? Dan merk je direct wat slijmvliezen doen voor je mond. De slijmvliezen in je mond zijn heel gevoelig. Dat maakt ook dat ze ervoor kunnen zorgen dat ontstekingen in je mond voor problemen kunnen zorgen in de rest van je lijf. En dan heb ik het over serieuze problemen als hartklachten en andere ellende. Ook daarom is het belangrijk om, met de juiste producten, goed voor je mond te zorgen.

Welke producten heb je nodig?

Het is verstandig om even met je tandarts of mondhygiëniste te overleggen, maar je hebt sowieso een goede (elektrische) tandenborstel, tandpasta en tandenstokers en/of flossdraad nodig. Kijk vooral even op sunstargum.com voor de verschillende opties.