Wat te doen als de motivatie om te gaan sporten ver te zoeken is?

 Wat te doen als de motivatie om te gaan sporten ver te zoeken is?

Er is een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Ik moet wat gaan doen, ik moet gaan bewegen, want zo doorgaan is niet goed’. Het probleem is vaak, dat denken nog geen doen is. Ergens aan beginnen wordt dan tegenop gezien of je een berg moet beklimmen. We zijn ons er allemaal van bewust dat bewegen niet alleen lichamelijk goed voor je is, maar ook geestelijk.

Het eerste wat je moet doen is stoppen met zeggen dat je geen tijd hebt of met het verzinnen van een excuus. Zelfs al heb je maar 15 minuten om wat te doen, het is de motivatie die ontbreekt. Een kwartier bewegen is altijd beter dan niks doen. Of je nu een stevige wandeling maakt of naar gym gaat, bewegen is een krachtig medicijn voor je hart en bloedvaten. Het hart pomp makkelijker rond met minder inspanning. Slagaders blijven hierdoor elastisch en flexibel, wat de bloeddruk verlaagt.

Verlicht je doelen

Wanneer je hebt aangemeld bij een fitness center, kan de eerste dag nogal overweldigend zijn. Vooral als er overal aan de muur verschillende posters hangen van atleten die ooit eens in de prijzen zijn gevallen. Laat je daardoor niet misleiden, negen van de tien zijn ‘chemische sporters’, die ook kampioen zijn in het promoten van kleding en supplementen. Begin ook niet gelijk elke dag een uur of meer te trainen, maar twee of drie per week zo’n 20 tot 30 minuten. Je lichaam zal zelf aangeven, wanneer het meer aan kan.

Beloon jezelf na een training

Natuurlijk kunnen sommige mensen zichzelf te motiveren door bepaalde doelen te stellen, zoals een betere gezondheid, gewichtsbeheersing of denken: ‘Een gezonde geest hoort in een gezonde tempel’. Maar, voor wie niet zo diep gaat, hou het simpel. Trakteer jezelf na afloop op een heerlijke smoothie of plof voldaan neer op de bank en kijk met een gerust hart naar een aflevering van je favoriete serie. Zo maak je de beloning na het sporten tot iets tastbaars.

Sporten, in de ochtend of avond?

De mens is een gewoontedier en zoals bij alle handelingen die ze maakt, creëert het een neurologische gewoontelus. Hierdoor wordt een signaal geactiveerd om het gedrag te prikkelen. Dit houdt in dat mensen die gewend zijn, voor ze naar hun werk gaan om even te sporten ‒ of dit nu lopen in het park is of naar de gym gaan ‒ de grootste moeite hebben om dit in de avond te volbrengen.

Dit geldt trouwens ook omgedraaid. Wanneer je niet anders kunt, probeer dan niet je grenzen te verleggen, je biologische klok is daar niet op ingesteld. Houdt het bij, of ga anders een tandje terug tot je weer in het normale ritme zit. Sporten op tijden wat je lichaam niet gewend is kan demotiverend werken, beter wat minder dan opgeven.

Voel je niet schuldig

Moet je echt een dag of meer missen, omdat het niet anders kan, accepteer het gewoon. Vang het niet op als een mentale tegenslag. Er komen nog genoeg dagen aan om de draad weer op te pakken. Trainen is om spieren te prikkelen, rust is om te herstellen. Houdt in gedachten dat je altijd beter terug komt.

Focus alleen op jezelf

Kijken naar een ander kan je motiveren. Probeer je niet met hen te vergelijken, er is altijd wel iemand die sneller of sterker is. Laat dat niet je doel afschrikken, jij bent tenslotte degene die vooruitgang wil boeken. Het is belangrijk dat je er plezier in vindt. Het is dan ook het beter om mensen van hetzelfde niveau om je heen te hebben die elkaar kunnen aanmoedigen. Elke manier van bewegen moet ook leuk zijn, het mag geen vorm van dwangneurose worden.