Mix en match: het combineren van verschillende designstijlen in één ruimte

 Mix en match: het combineren van verschillende designstijlen in één ruimte

Binnen de wereld van interieurontwerp is het vaak zo dat ‘men zegt’ dat je je moet houden aan één specifieke designstijl in een ruimte. Maar waarom zou je er niet juist voor kiezen om een klein beetje tegendraads te zijn? Een beetje sjeu toevoegen dus! Het combineren van verschillende designstijlen in één ruimte kan er namelijk voor zorgen dat je het geheel naar een nieuw niveau kan tillen. Door een eclectische mix van verschillende elementen te gebruiken creëer je iets unieks, iets dat past bij jouw persoonlijke smaak. We praten er graag nog even over door, lees je mee?

Ken je de verschillende stijlen

Voordat je begint met het mixen en matchen van designstijlen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er allemaal precies is. Doe wat onderzoek naar stijlen zoals modern, industrieel, klassiek, Scandinavisch, bohemian, minimalistisch, enzovoort. Let op de kenmerken en esthetiek van elke stijl, zodat je ze op een bewuste en doordachte manier kunt integreren. Aan de hand hiervan kun je je gaan oriënteren op designmeubels kopen en het combineren ervan. Maak gerust eerst een moodboard om op een rijtje te zetten wat je nou eigenlijk precies mooi vindt. Aan de hand daarvan kun je weer verder gaan kijken.

Kies een basis-kleurpalet

Een basis-kleurpalet vormt de ruggengraat van jouw interieur en helpt bij het creëren van een visueel goed samenhangend geheel. Kies een kleurenschema dat goed werkt met de verschillende designstijlen die je wilt gaan mixen. Dit kan een neutraal palet zijn met grijstinten, wit en beige, of juist een gedurfdere keuze met contrasterende kleuren. Het belangrijkste is dat de kleuren elkaar aanvullen en een gevoel van harmonie creëren.

Combineer complementaire elementen

Bij het mixen en matchen van designstijlen is het belangrijk om elementen te kiezen die complementair zijn aan elkaar. Dit betekent dat je moet zoeken naar gemeenschappelijke kenmerken, of overgangen die de verschillende stijlen met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld, als je een moderne en industriële stijl wilt combineren, kun je kiezen voor meubels met strakke lijnen (neem zeker eens een kijkje naar de meubels van Interstar) en minimalistische vormen, maar met industriële materialen zoals metaal en beton.

Zorg voor balans

Hoewel het mixen en matchen van designstijlen draait om het combineren van verschillende elementen, is het belangrijk om een gevoel van balans te behouden. Te veel verschillende stijlen zorgen voor onrust, dus beperk je slecht tot een klein aantal. Zorg ervoor dat enkele belangrijke elementen opvallen (door er bijvoorbeeld spotjes op te richten) en laat de rest van de inrichting dienen ter ondersteuning ervan. 

Experimenteer en wees creatief

Het mixen en matchen van designstijlen is een avontuurlijke reis waarbij experimenteren en creativiteit centraal staan. Durf buiten de gebaande paden te treden en je eigen unieke stijl te creëren. Het gaat tenslotte om het huis waar jij in woont! Voeg persoonlijke accenten en verzamelobjecten toe die een verhaal vertellen over wie je bent. Wees niet bang om risico’s te nemen en te spelen met verschillende texturen, patronen en materialen. Maak het helemaal eigen!