Hoe verhoog ik mijn weerstand met vitamines in de winter?

 Hoe verhoog ik mijn weerstand met vitamines in de winter?

In de wintermaanden zijn we vatbaarder voor virussen en andere ziektes. Een gezonde weerstand is dan extra belangrijk. Vitamines spelen hierbij een sleutelrol. Welke vitamines kunnen ons helpen om onze weerstand te verhogen? Vergeet niet dat je weerstand ook afhankelijk is van andere factoren, zoals een gezonde levensstijl, gezonde voeding en voldoende rust. Het gebruik van vitamines en mineralen kan wel een boost geven aan je weerstand. 

Vitamine A

Vitamine A is vitamine die helpt bij het maken van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor het immuunsysteem, omdat ze ziekteverwekkers bestrijden. Vitamine A is te vinden in lever, melk, kaas, eieren, wortels, aardappelen en broccoli.

B-vitamines

B-vitamines spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Ze helpen het lichaam om ziekteverwekkers te bestrijden. B-vitamines zijn te vinden in volkorenproducten, aardappelen, vlees, eieren, melk, yoghurt en peulvruchten.

Vitamine C

Vitamine C is waarschijnlijk de bekendste vitamine als het gaat om het verhogen van de weerstand. Vitamine C kopen en gebruiken helpt het natuurlijke immuunsysteem van de lichaamscellen. Het immuunsysteem zorgt uiteindelijk voor de bestrijding van ziekteverwekkers en verlaagt de kans op ziekte. Vitamine C is te vinden in citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, broccoli, paprika en bladgroenten.

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor de aanmaak van antibiotische stoffen in het lichaam. Daarnaast helpt vitamine D ook bij het opnemen van calcium, waardoor je botten sterk blijven. In de winter is het belangrijk om extra vitamine D binnen te krijgen, omdat de zonnestralen in de winter minder sterk zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van een Vitamine D supplement. Verder is deze vitamine te vinden in vis, eieren, champignons en vlees

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en helpt daarom het lichaam om schadelijke stoffen te neutraliseren. Vitamine E is te vinden in plantaardige oliën, noten, zaden en gekiemde granen.

Mineralen

Er zijn ook mineralen die de weerstand kunnen verhogen. Zink is bijvoorbeeld een mineraal dat helpt bij het maken van witte bloedcellen. Zink is te vinden in vlees, volkorenproducten, eieren, noten, zaden en peulvruchten. Selenium is een ander mineraal dat de weerstand kan verhogen. Selenium is te vinden in vis, vlees, volkorenproducten, eieren en noten.