Zo kun je een verstopt riool voorkomen

 Zo kun je een verstopt riool voorkomen

Het is erg vervelend om last te krijgen van een verstopt riool in je huis, al kan het gelukkig wel genezen worden. Toch is het nog beter om dit probleem volledig te voorkomen. Met behulp van de volgende tips is het voorkomen van een verstopt riool gelukkig mogelijk!

Verstopt toilet

Is je riool verstopt bij je wc? Dit kan gebeuren doordat je dingen hebt doorgespoeld die je eigenlijk niet in je toilet mag stoppen. Producten als tampons, inlegkruisjes en maandverband mag je bijvoorbeeld niet in de wc gooien, maar dit geldt ook voor vochtige doekjes en luiers. Gebruik je je toilet wel als prullenbak? Je zult dan helaas te maken krijgen met een verstopt riool. Dit kun je gelukkig voorkomen door simpelweg een klein afvalbakje naast je wc te plaatsen, terwijl je ook niet te veel toiletpapier moet gebruiken.

Verstopte gootsteen

Je moet de afvoer van de gootsteen goed onderhouden, wat al helemaal het geval is als je vaatwasser hier op aan gesloten is. Alle zeep- en vetresten zullen er namelijk voor zorgen dat je riool dichtslibt. Deze resten komen al genoeg in je riool, zorg er daarom beslist voor dat je voor de rest niet nog meer hiervan in je gootsteen gooit. Dit geldt bijvoorbeeld voor jus en sauzen, maar ook frituurvet mag je zeker niet in je gootsteen doorspoelen. Een emmer warm water is juist weer wel goed, zo kun je de meeste resten wegspoelen.

Verstopte doucheputjes en wasbakken

Doucheputjes en wasbakken kunnen vaak verstopt worden, bijvoorbeeld doordat zeepresten en haren blijven hangen in de sifon. Het is dan ook belangrijk om de haren zo nu en dan te halen uit het doucheputje. Draai de sifon onder je wasbak ook regelmatig los zodat je het schoon kunt maken. Je afvoer zal verstopt raken als je deze taken niet uitvoert.

Wees voorzichtig met chemicaliën

Ook bepaalde huishoudmiddelen kunnen slecht zijn voor je afvoer en riool, denk hierbij aan chloor, groene zeep en allesreiniger bijvoorbeeld. Spoel dit dus niet door je afvoer, maar al helemaal niet als ze door elkaar zijn gemengd. Ze kunnen namelijk een negatief effect hebben op elkaar waardoor gevaarlijke chemische reacties ontstaan worden. Andere schoonmaakproducten zorgen er juist voor dat je riool verstopt raakt. Deze middeltjes tasten bovendien je riool aan waardoor het op den duur zal slijten, dit kan zelfs leiden tot een waterlekkage. Gooi daarom een emmer water achter de schoonmaakmiddelen aan om het direct goed weg te spoelen.