5 trends in tuinieren en landschapsarchitectuur voor 2022

 5 trends in tuinieren en landschapsarchitectuur voor 2022

Gedreven door de pandemie is de sector van de tuinarchitectuur de laatste jaren gegroeid en heeft hij veel liefhebbers gekregen. Veel mensen hebben planten mee naar binnen genomen, sommigen voor de eerste keer.

Dit jaar wijzen de schattingen op een tuin die meer in overeenstemming is met de regels van de natuur en met een verscheidenheid aan soorten. Bovendien is er steeds meer aandacht voor buitenruimten, of het nu gaat om balkons, tuinen of terrassen. Als je dus een beetje meer natuur in uw dagelijkse leven wilt opnemen, bekijk dan hieronder de belangrijkste tuin- en landschapsbouwtrends voor 2022!

1 Inheemse soorten

Bij kleine, middelgrote of grote landschapsarchitectuurprojecten is het van essentieel belang prioriteit te geven aan het gebruik van inheemse soorten: planten die afkomstig zijn uit het plaatselijke ecosysteem, aangepast aan het klimaat en de bodem. Zij zijn niet alleen de meest bestendige optie, maar helpen ook het door verstedelijking aangetaste milieu te regenereren en zullen insecten, vogels en bestuivers aantrekken, wat de natuurlijke kringloop ten goede komt.

2 Ecologische vooringenomenheid

Als onderdeel van de natuur is het van essentieel belang dat tuinen op het milieu zijn afgestemd. Het jaar 2022 belooft een bewustere landschapsarchitectuur in alle opzichten, met prioriteit voor biodiversiteit, hergebruik van water, bodemverzorging en organische bemesting.

Deze trend is erop gericht onze buitenruimten beter bestand te maken tegen de klimaatverandering, door het ontwerp, het gebruik van duurzamere materialen of zelfs door nieuwe manieren te vinden om de natuur in onze keuzes te betrekken.

3 Tuin als ruimte voor ontspanning

De tuin, het terras of het balkon zijn niet langer geïsoleerde ruimten en zijn een uiterst belangrijke en gewaardeerde omgeving geworden die ons in staat stelt te genieten van momenten van ontspanning. De meeste mensen wonen in flats en een buitenruimte wordt beschouwd als een luxe en een manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven.

Dit jaar smelten interieur en exterieur samen tot een unieke leefruimte. De buitenkant wordt een deel van het huis, ook zonder de noodzaak van sociale afzondering, maar ze onderscheiden zich door de functie die elk ervan vertegenwoordigt. De tuin kan dus een multifunctionele ruimte zijn, maar met de plicht een ruimte voor ontspanning en vrije tijd te zijn.

4 Van tuin tot bord

De trend van biologisch, “van tuin tot bord” en het verbouwen van ons eigen voedsel is een beweging die in de loop der jaren is gegroeid. Profiteren van wat elk seizoen te bieden heeft is een geweldige manier om de ruimte die je hebt te maximaliseren, waardoor het een zeer nuttige functie krijgt.

Het is onbetwistbaar het plezier om een vrucht of een groente te plukken die we zelf hebben geplant en zien groeien. Zelfs als het de consumptie van landbouwproducten niet vervangt, is het verbouwen van ons eigen voedsel een geldige manier om opnieuw na te denken over voedsel en onze relatie met de natuur. Tuinen en boomgaarden zijn van fundamenteel belang als strategie voor milieu-educatie en het verhogen van de levenskwaliteit.

5 Kleurrijke bloemen

Een paar jaar geleden terzijde geschoven, met de opwaardering van een tropische, op gebladerte gebaseerde tuinarchitectuur, vinden de gekleurde bloemen meer plaats in 2022, wat prachtige arrangementen oplevert om het huis te versieren. De soorten met levendige kleuren vallen op en brengen meer vreugde in ons leven.