Hoe creëer je een gezonde levensstijl?

 Hoe creëer je een gezonde levensstijl?

Wil jij je levensstijl omgooien door gezonder te leven? Bijvoorbeeld om lichamelijk gezonder te worden of om geestelijk beter in je vel te zitten. Dat je hiermee wilt beginnen is de eerste stap, maar hoe begin je daarmee en welke dingen zijn belangrijk?

Beweging

Regelmatig en voldoende bewegen is onmisbaar in een gezonde levensstijl. Naast dat het goed is voor je lichaam, maak je door bewegen ook serotonine aan. Dit is een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je goed in je vel zit. Ben je niet iemand die zich graag in zweet werkt in de sportschool of aan sport doet? Geen probleem, er zijn genoeg andere manieren om aan voldoende beweging te komen.

Maak een lekkere wandeling door het bos of gewoon door je woonwijk. Natuurlijk kan je ook lekker een stuk gaan fietsen. Kan je gelijk even lekker je hoofd leegmaken. Giet het van de regen? Ga dan thuis aan de slag. Zo kan je thuis een paar keer de trap op en af lopen, touwtje springen of oefeningen doen voor de televisie. Daarnaast zijn er ook apps te downloaden die je helpen bij het halen van je bewegingsdoelen.

Voeding

Om gezond te blijven is goede voeding erg belangrijk. Zo heeft je lichaam verschillende soorten vetten, vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Eet minstens 2 stukken fruit en 200 gram groenten per dag. Je kan je fruit en groenten ook drinken. Maak eens een lekkere smoothie in de blender, op internet of via apps zijn vele recepten te vinden. Eet daarnaast ook gevarieerd, zodat je alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt. Kies ook altijd voor volkorenproducten. Deze bevatten veel vezels wat weer goed is voor je darmwerking. Erg belangrijk, want je darmen worden je tweede brein genoemd.

Een aantal gezonde voedingskeuzes:

  • Vette vis
  • Volkorenpasta
  • Zilvervliesrijst
  • Groene groenten
  • Volkorenbrood

Slaap

Voldoende nachtrust mag ook zeker niet ontbreken bij een gezonde levensstijl. Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt per persoon, maar gemiddeld heeft een volwassen persoon 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Probeer vooral doordeweeks op een vast tijdstip naar bed te gaan, dit zorgt voor een goed dag- en nachtritme. Een bijkomend voordeel van een goede nachtrust: je hebt overdag minder honger. Dit komt door de hormonen Ghreline en Leptine die je hongergevoel en behoefte aan voedingsstoffen regelen.

Ontspanning

Stress is een grote boosdoener als het gaat om gezonder leven. Het zorgt voor spierspanning, irritatie en soms zelf voor hyperventilatie of paniekaanvallen. Probeer eens bewust te ontspannen, elke dag een moment voor jezelf nemen. Zo kan je elke dag 10 minuten lang ademhalingsoefeningen doen, dit zorgt ervoor dat je lichaam spanning loslaat. Yoga en mindfulness zijn ook erg populaire manieren om te ontspannen. Hiermee leer om je stress en spanning los te laten en bewust in het hier en nu te leven.