Je weerstand verbeteren? Lees hier hoe je dat aanpakt!
We kennen allemaal het belang van een goede weerstand. Met een pandemie achter de rug is het eens te meer belangrijk geworden om te zorgen voor een goede weerstand. Dat begint met gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slapen. Voor veel mensen blijkt het echter lastig vol te houden. Hoe zorg je nu echt voor een goede weerstand? Wij hebben het voor je uitgezocht. Je ontdekt het in dit artikel!
Wat gebeurt er als mijn weerstand niet goed is?
Voordat je je weerstand verhoogt, moet je je ervan bewust zijn wat de gevolgen zijn van een slechte weerstand en wat weerstand betekent. Je weerstand is hetzelfde als je immuunsysteem. Je hebt vast wel eens van het woord afweer gehoord. Als er een virus, bacterie of schimmel is, worden deze bij een goede weerstand afgeweerd. Het direct gevolg is dat je niet ziek wordt. Dit is idealiter de werking van een goed werkend immuunsysteem. Als je weerstand niet voldoende goed is zul je eerder ziek worden. Je lichaam is namelijk eerder vatbaar voor verschillende aanvallen van buitenaf. Dit wil je voorkomen, je wilt natuurlijk niet continue ziek worden. En om niet ziek te worden, zul je je weerstand moeten verhogen. Je leest hieronder precies hoe je dat aanpakt.
Wat moet je doen om je weerstand te verhogen?
We onderscheiden een aantal belangrijke factoren. Allereerst de factor beweging. De afgelopen jaren zijn we massaal thuisgebleven. Het gevolg was ook dat we minder hebben bewogen. Dat is funest voor je weerstand. Je conditie gaat achteruit. De mens is namelijk gebouwd om te bewegen, niet om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Daar wordt niemand vrolijk van immers! Hoe je dit kunt aanpakken zonder veel meer actief te sporten? Door wat vaker de fiets te pakken, wat vaker te lopen of meer in het huishouden te doen. Dit werkt gegarandeerd. Dan komen we aan bij factor twee, het tegenovergestelde van bewegen: rust nemen, in de vorm van slapen. Slaap is een ontzettend belangrijke factor. Als je langere tijd minder dan zes uren per nacht slaapt ben je vatbaarder voor ziektes van buitenaf. Je kunt beter slapen door in de avond geen koffie en geen alcohol te nuttigen. Idealiter stop je rond een uur of 16.00 met het drinken van koffie. Een borreltje kan, maar niet meer dan een drankje. Het is met andere woorden belangrijk om dit te beperken. Vergeet niet de invloed van het mobieltje. Slaap niet met je mobiel naast je hoofd, het is aan te raden om een wekker te kopen. Zo ben je ook niet afhankelijk van deze mini machine. Zo gezond is deze namelijk niet. Een laatste factor betreft het gevarieerd eten. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen binnen krijgt. Er zijn ook bepaalde voedingsstoffen waardoor je je beter voelt en die goed zijn voor je weerstand. Te denken valt aan de zogeheten ‘superfoods’, bijvoorbeeld gember, honing of knoflook.
Ben jij al goed op weg?
Hopelijk heb je de drie belangrijke factoren begrepen. Het is essentieel om voldoende te slapen, gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. En dat niet een dag per week, maar elke dag. Succes!