De beste zakelijke besparingen
Een gezond bedrijf runnen, begint vaak met op de kleintjes letten. Onnodige uitgaven zorgen ervoor dat je niet kunt investeren in de gebieden waar dat nodig is. Bovendien gaat ieder bedrijf wel eens door een periode waar het allemaal wat minder loopt. Onder zulke omstandigheden is het geen verkeerd idee om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen, en te kijken waar je kunt besparen. Hieronder vind je al wat handige tips om direct te beginnen.
Kijk naar je vaste lasten
De vaste lasten zijn de kosten die je iedere maand (of ieder jaar) af kunt schrijven. Veruit de meeste bedrijven hebben een hele rits aan vaste uitgaven waar ze maandelijks aan moeten voldoen. Het loont dan ook om eerst hier te kijken naar mogelijke besparingen. Net zoals sommige mensen een Netflix (of sportschool) abonnement iets te lang aanhouden, kunnen bedrijven of zzp’ers soms voor diensten betalen waar ze niks meer aan hebben.
Huur en hypotheek
Veel zzp’ers of bedrijven huren kantoorruimte (of hebben die zelf in bezit). Je kunt hier altijd kijken of je als zzp’er niet net zo goed thuis kunt werken, en of de kosten werkelijk opwegen tegen de baten. Het delen van je werkplek met een ander bedrijf (of zzp’er) zou ook een mogelijkheid kunnen zijn om de kosten wat te drukken.
Bankieren en verzekeren
Verzekeringspolissen zijn vaak wat ondoorzichtig – en daarom iets waar we liever niet teveel aan denken. Niemand heeft zin om op een zondagmiddag eens lekker wat polissen door te gaan bladeren. Toch zitten er juist bij verzekeringen vaak veel mogelijkheden tot besparing. Controleer bijvoorbeeld altijd of je niet dubbel verzekerd bent, en of je premiekosten bij andere verzekeraars niet lager uitvallen. Vergelijken is hier vaak besparen. Bij een zakelijke bankrekening geldt dit ook. Net als supermarkten concurreren banken met elkaar, en soms zitten er best interessante deals tussen. Als jij op zoek bent naar een besparing, is dat ook geen verkeerd punt om naar te kijken.
Incidentele uitgaven
Als mensen zijn we natuurlijk ook goed in het incidenteel uitgeven van ons geld. Dat zijn namelijk vaak de leukere dingen. Een uitgebreide werklunch na een productieve ochtend, of een weekje skiën met het personeel. Allemaal incidentele uitgaven die misschien wel heel leuk zijn, maar die soms ook behoorlijk in de kosten lopen. Probeer jezelf ook hier te matigen, en al te exorbitante uitgaven te vermijden. Hetzelfde gaat op voor spullen op kantoor. Koffie en thee hoeft niet allemaal van de beste merken te zijn, en ook op laptops en andere elektroniche apparatuur kun je vaak best besparen. Kijk vooral naar de dingen waar je echt geld aan uit wilt geven (bijvoorbeeld een jaarlijkse kerstborrel met personeel) en de dingen die misschien wat minder nodig zijn (iedere week een uitgebreide Vrimibo). Ook teamuitjes, trainingen en cursussen kun je vaak voor een prima prijs op de kop tikken, als je maar goed genoeg zoekt. Neem dan ook de tijd om je uitgaven door te lichten, en te kijken naar goedkopere (maar nog steeds goede) alternatieven. Zo houd je, je bedrijf ook in zware tijden gezond.